Iran 1988 massaker: Sista dagen av massmördare Nouris-rättegången i Sverige, dom kommer att meddelas i juli

Iran 1988 massaker: Sista dagen av massmördare Nouris-rättegången i Sverige, dom kommer att meddelas i juli
Den 4 maj höll en domstol i Stockholm den sista förhandlingen av rättegången mot böndel  Hamid Nouri, en iransk regimtjänsteman inblandad i tortyr och mord på tusentals politiska fångar. Domstolen kommer att avkunna sin slutgiltiga dom den 14 juli.

Sommaren 1988 genomförde regimen en fullständig utrensning av fängelser under order av mullornas regimgrundare Ruhollah Khomeini, och avrättade mer än 30 000 fängelser under loppet av några månader. De flesta av offren var medlemmar och anhängare av People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).

Vid den tiden var Noury ​​biträdande åklagare i Gohardasht-fängelset, väst om Teheran. Han deltog aktivt i avrättningen av politiska fångar vid anläggningen.

Under de 92 domstolsförhandlingarna vittnade många vittnen om hur Noury ​​och andra regimmyndigheter torterade fångar och tog dem till en hall där de hängdes i grupper.

Svenska åklagare har begärt livstids fängelse för Noury ​​för att ha begått krigsförbrytelser och mord under massakern på iranska politiska fångar 1988. Även PMOI/MEK-målsägandenas advokater har gjort en liknande begäran.

Experter förväntar sig att domstolen kommer att döma till livstids fängelse i juli.

Frihetsälskande iranier från hela Europa samlades i Stockholm på onsdagen i en fortsättning på det nio månader långa rallyt och för att markera den sista dagen av utfrågningar i massmördare Hamid Nouris-rättegången. Många av demonstranterna, mestadels anhängare av den iranska oppositionen PMOI/MEK, har deltagit i dessa demonstrationer konsekvent under de senaste nio månaderna för att uttrycka det iranska folkets åsikter och krav till det internationella samfundet. Detta inkluderar särskilt lagföring av regimtjänstemän inblandade i kränkningar av mänskliga rättigheter och brott mot mänskligheten, inklusive regimens högsta ledare Ali Khamenei, nuvarande regimens president Ebrahim Raisi och andra.

 

 

I ett videomeddelande berömde Maryam Rajavi, tillträdande president för National Council of Resistance of Iran (NCRI), demonstranterna för deras rastlösa ansträngningar “att uppmana världen att åtala massmördarna som styr Iran för deras brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och folkmord.”

 

Geoffrey Robertson, QC, som grundligt har undersökt massakern 1988, underströk att detta massmord motsvarar “folkmord”.

På den sista dagen av utfrågningar i massmördare Nouris rättegång meddelade mullornas regim i Iran att den iransk-svenska forskaren Ahmadreza Djalali har dömts till döden och att hans avrättning kommer att genomföras den 21 maj. Detta ses av många som att Teheran utövar påtryckningar. Stockholm i ett försök att påverka böndel Nouris öde och rättegångens process, särskilt med domarens beslut som planeras att meddelas i mitten av juli.

Utrikesminister  Ann Linde uttryckte allvarlig oro angående regimens beslut att verkställa dödsstraffet mot Djalali, och tillade att Sverige och EU “fördömer dödsstraffet och kräver att Djalali ska släppas. Vi har upprepade gånger sagt detta till iranska representanter.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s