Rättegången i Stockholm bidrar till ökat stöd för rättvisa

Rättegången mot iranske medborgaren Hamid Noury för inblandning i 1988 års massaker på politiska fångar i Iran går på tisdagen in på sin sjätte vecka.

Veckans förhandlingar fortsätter med flera målsägandeförhör bland dem tidigare politiska fångar från Gohardasht-fängelset. De vittnar om hur den åtalade mannen utsatte fångar för tortyr i fängelset och skickade andra till avrättning.

Svensk- och exiliranier samlades utanför Stockholms tingsrätt i samband med rättegången för att stödja den folkliga rörelsen för rättvisa och sanningen.

  • Svensk- och exiliranier samlades utanför Stockholms tingsrätt i samband med rättegången för att stödja den folkliga rörelsen för rättvisa och sanningen, den 14 september.

     

 

Svensk- och exiliranier samlades utanför Stockholms tingsrätt i samband med rättegången för att stödja den folkliga rörelsen för rättvisa och sanningen, den 14 september.

De betonade att regimens president, Ebrahim Raisi, är delaktig i de utomrättsliga massavrättningarna 1988.

”Raisi är en massmördare och bör ställas inför rätta tillsammans med andra regimledare för brott mot mänskligheten i en folklig domstol alternativt en internationell tribunal”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant som deltog i tisdagens manifestation.

De uppmärksammade dessutom senaste tidens ökade avrättningar och massarresteringar i Iran med gatuteater. Iranska regimen har arresterat flera unga och tidigare politiska fångar under de senaste månaderna. Den nya vågen av massarresteringar är framförallt riktade mot familjer och sympatisörer till oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Deltagarna höll banderoller och plakat som stödde kampanjen för rättvisa och rättegången mot Noury. De krävde att FN tillsätter en oberoende internationell utredning av massakern och uppmanade Sverige och EU att leda de internationella insatserna för att säkra denna FN-utredning.

Svensk- och exiliranier skanderade även slagord mot iranska regimen och uttryckte stöd för iranska folkets frihetskamp och deras strävan att avsätta prästerskapet.

Länkar till dagens förhandlingar

Eftermiddag:

Förmiddag:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s