Fängelsevakter firade avrättningen av MEK -medlemmar ” – överlevande från massakern 1988 vittnar i rätten

Iran, 20 oktober 2021-På onsdagen sammanträdde Stockholms tingsrätt för trettio andra sessionen i rättegången mot Hamid Noury, en iransk fängelsetjänsteman som anklagas för att ha torterat fångar i fängelset i Gohardasht (Karaj) och deltagit i massakern 1988 tusentals politiska fångar. Noury ​​greps av svenska myndigheter under en resa till landet. Noury ​​ställs nu inför rätta i en domstol där många av hans offer vittnar om fruktansvärda vittnesbörd om hur han och andra regimtjänstemän brutalt torterade fångar.

Under onsdagens session vittnade Ali Zolfaghari, en före detta politisk fånge och anhängare av People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) inför rätten. Zolfaghari greps av iranska säkerhetsstyrkor i november 1981 vid 17 års ålder för att ha sålt kopior av Mojahed, MEK: s tidning. Han tillbringade 12 år i Evin, Gohardasht och olika fängelser i Irans norra provinser, där han upplevde och bevittnade grymheter från den iranska regimen.

I sitt vittnesmål sa Zolfaghari att han den 30 juli 1988 såg Noury ​​och flera andra fångvakter i Gohardasht bära hängande rep i en skottkärra till en stor silo. ”Samma dag fördes flera fångar som hade överförts från Mashhad till Gohardasht till fängelsets gård av vakterna. Dessa var fångar som öppet stödde MEK och var välkända bland andra fångar. Från fönstret såg vi dem utföra wudu [ritualtvätt före böner] och sedan fördes de bort av vakterna, säger han.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s